Saturday, January 16, 2021

Ο Elon Musk αποκάλυψε τις εργασίες της Neuralink και όπως υποψιάστηκες, έχει να κάνει με ΑΙ

- Advertisement -

Εκεί που νομίζεις πως ο Elon Musk έχει κάνει τα πάντα για να σε κάνει να πιστέψεις πως είναι ο Neo της προσομοίωσης που ζούμε, κάνει ακόμα κάτι για να σου το επιβεβαιώσει (αλλά και να σε κάνει να αναρωτηθείς εάν τα επεισόδια του Black Mirror είναι τελικά πραγματικότητα). Έχει ασχοληθεί με τα πάντα, οπότε, ήταν ζήτημα χρόνου να ακούσουμε το όνομα του δίπλα απο επικεφαλίδες σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence).

Η εταιρεία (μια απο τις πολλές) που ίδρυσε το 2017, η Neuralink, η οποία ασχολείται με την σύνδεση εγκεφάλου- υπολογιστή, μέσω «νημάτων» που μπορούν να εμφυτευτούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο με πολύ μικρότερο αντίκτυπο σε σχέση με τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούνται σήμερα για αυτόν τον σκοπό.

Ο Musk ανοίγοντας εκδήλωση της Neuralink και μιλώντας για μερικές από τις διαταραχές του εγκεφάλου που η εταιρεία ελπίζει να λύσει, δήλωσε «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, μπορούμε να λύσουμε αυτό τα θέματα με ένα chip» προσθέτοντας ότι ο πραγματικός -και μακροπρόθεσμος- στόχος της Neuralink είναι να βρει έναν τρόπο «συμβίωσης» με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς «αυτό είναι απαραίτητο».

 

 

Για τώρα, ωστόσο, ο στόχος είναι ιατρικός και το πλάνο είναι να χρησιμοποιηθεί ένα ρομπότ που δημιούργησε η Neuralink το οποίο λειτουργεί σαν «ραπτομηχανή» για να εμφυτεύσει αυτά τα νήματα βαθιά μέσα στον ιστό του εγκεφάλου ενός ατόμου, όπου θα είναι σε θέση να εκτελεί λειτουργίες ανάγνωσης και εγγραφής με πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων.

Ο συνιδρυτής και πρόεδρος τη Neuralink, Max Hodak, δήλωσε επίσης στους NYT ότι είναι αισιόδοξος ότι η τεχνολογία της Neuralink  θεωρητικά θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς, παρόλο που το σχέδιο δεν είναι σίγουρο κατά πόσο μπορεί να γίνει πραγματικότητα άμεσα. Ο Max Hodak, μάλιστα ανέφερε ότι ελπίζει να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους από το επόμενο έτος, σε συνεργασία με νευροχειρούργους από το Stanford και άλλους οργανισμούς.

Κατά την διάρκεια των Ερωτήσεων, ο Musk αποκάλυψε αποτελέσματα τα οποία η ομάδα του δεν περίμενε πως θα έκανε (συνεργάτης του μάλιστα ανέφερε αστειευόμενος πως δεν ήξερε πως θα αναφέρουν αυτό το αποτέλεσμα σήμερα): “Μια μαϊμου, κατά την διάρκεια των πειραμάτων, μπόρεσε να ελέγξει ένα υπολογιστή με τον εγκέφαλο της“.

 

Ο κύριος λόγος που η εταιρεία μίλησε για τα σχέδια της, είναι για να μπορεί να δουλεύει «ανοιχτά» και να δημοσιεύει τις εργασίες τους, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για ένα project που χρειάζεται άμεση σύνδεση με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Επιπλέον λόγος ήταν η επιθυμία του Elon Musk να προσελκύσει «νέα ταλέντα». Ο CEO της SpaceX και της Tesla χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας, με τα 100 από τα 158 εκατ. δολάρια που έχει σηκώσει η εταιρεία να προέρχονται από αυτόν, και φαίνεται ότι θέλει να προσθέσει -πολλά- άτομα στους ήδη 90 υπαλλήλους της εταιρείας.

Δες την παρουσίαση εδώ:

Για να μην χάνεις τα Νέα μας ακολούθησε μας στο Google News.

- Advertisement -

Must Read