Sunday, May 9, 2021

Γιατί πρέπει να μας νοιάζει η ανομβρία της Ταϊβάν

- Advertisement -

Η Ταϊβάν είναι ένα από τα βροχερά μέρη του πλανήτη. Οι τυφώνες αλλά και οι μουσώνες είναι σύνηθες φαινόμενο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Βρέχει τόσο συχνά, που μπορείς να βρεις ομπρέλες σε δημόσια μέρη για να μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ανά πάσα στιγμή.

Αλλά κάτι περίεργο συνέβει πέρσι. Κανένας τυφώνας δεν χτύπησε το νησί. Και δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου. 

Αποτέλεσμα? Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει την χειρότερη ανομβρία των τελευταίων 56 ετών. Η χωρητικότητα των φραγμάτων φτάνει μόλις το 20%. 

Το Baoshan No. 2 Reservoir στο Hsinchu County, ένα από τα πρωτεύων φράγματα για την $100δις βιομηχανία ημιαγωγών, η χωρητικότητα φτάνει μόλις το 7%.

 

Εάν αυτό και άλλα φράγματα ξεραθούν, θα είναι επιβλαβής για τον παγκόσμιο κλάδο ηλεκτρονικών, γιατί οι πλείστες συσκευές που χρησιμοποιεί ο κόσμος, τροφοδοτούνται από ημιαγωγούς, computer chips,  κατασκευάζονται από Ταϊβανέικες εταιρείες. 

Γύρω στο 90% των πιο προηγμένων microchips κατασκευάζονται στην Ταϊβάν.

Είναι σημαντικά για συσκευές από αναπνευστήρες μέχρι smartphones, και η πανδημία έχει ήδη δημιουργήσει τεράστια ζήτηση και χαμηλή παραγωγή.

Ο κλάδος είναι τεράστιος παράγοντας στην οικονομία της χώρα, αλλά απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού για να καθαρίζει τις “γκοφρέτες” που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Με τις δυσκολίες να εγγυηθεί την παραγωγή, η κυβέρνηση, σταμάτησε την άρδευση σε πάνω απο 74,000 εκτάρια (740τχμλ) χωραφιών το 2020.

Επίσης, έκλεισε το νερό για οικιστικά και εμπορικά κτίρια σε τρεις πόλεις και επαρχίες, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου δημαρχείου, 2 φορές την εβδομάδα.

Σε ξηρές περιοχές, βιομηχανίες μεγάλου όγκου, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστών ημιαγωγών ζητήθηκε να μειώσουν την χρήση νερού κατά 13% και μη-βιομηχανικές ζώνες, όπως κομμωτήρια και πλυντήρια αυτοκινήτου κατά 20%.

Φαντάσου, να σου λένε “Δεν θα λούσεις 2 στους 10 πελάτες σου γιατί πρέπει να φτιάξουμε microchips για τον πλανήτη”.

 

ΕΙδικοί λένε πως η Ταϊβάν έπρεπε να το περιμένει. Οι βροχερές μέρες μειώνονται κάθε χρόνο από το 1960, αναφέρει ο Hsu Huang-hsiung, ειδικός στην κλιματική αλλαγή απο την Academia Sinica.

Η κυβέρνηση μάλιστα έχει προσπαθήσει να χειραγωγήσει τον καιρό με τεχνητά ελπίζοντας πως θα υπάρξει βελτίωση στα μέσα Μάη-Ιούνη.

Η κυβέρνηση, αναφέρει, πως λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος όσο η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει την κατάσταση. 

Προς το παρόν, κάτοικοι χωρίς τρεχούμενο νερό, γεμίζουν τους κουβάδες τους 2 φορές την εβδομάδα προκαταβολικά για ανταπεξέλθουν. Οι γεωργοί αλλάζουν τις καλλιέργειες τους σε φυτείες που χρειάζονται λιγότερο νερό και αντλούν νερό από πηγάδια που οι ίδιοι έχουν ανοίξει.

Η TSMC και άλλοι παραγωγοί microchips, ετοιμάζονται για το χειρότερο, ανακυκλώνοντας το περισσότερο νερό που χρησιμοποιούν. Η TSMC αναφέρει πως ανακυκλώνει περίπου 86%. Επίσης αγοράζουν νερό και από άλλα μέρη, αναφέροντας πως μέχρι τώρα οι εργασίες τους δεν έχουν επηρεαστεί. 

Εάν η Ταϊβαν δεν αντεπεξέλθει, τόσο ο κλάδος γεωργίας αλλά και ο πολύτιμος κλάδος των microchips, αναμένεται να υποφέρει τα επόμενα χρόνια. 

Μαζί τους και εμείς. 

 

Πηγή: BBC News

Για να μην χάνεις τα Νέα μας ακολούθησε μας στο Google News.

- Advertisement -

Must Read