Η ΕΕ θέλει να επιβάλει 5 χρόνια ασφάλειας και 3 χρόνια ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος για όλα τα τηλέφωνα

- Advertisement -

Οι νομοθέτες της ΕΕ έχουν προτείνει σαρωτικές απαιτήσεις για smartphone που πωλούνται στην περιοχή. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προτείνει στους προμηθευτές τηλεφώνων να παρέχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας και τρία χρόνια ενημερώσεων λειτουργικού συστήματος στις συσκευές τους. Επιπλέον, οι εν λόγω ενημερώσεις ασφάλειας και λειτουργικού συστήματος θα πρέπει να φτάσουν στους χρήστες «το αργότερο δύο μήνες μετά τη δημόσια κυκλοφορία».

Εάν επιβληθούν, αυτοί οι κανόνες θα μπορούσαν να αλλάξουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο οι OEM Android χειρίζονται την υποστήριξη λογισμικού για τις συσκευές τους. Η Samsung και η Google είναι οι μόνες μάρκες που υπόσχονται πέντε χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας στα τηλέφωνά τους. Ακόμα κι έτσι, δεν απολαμβάνουν όλες οι συσκευές τους αυτά τα πλεονεκτήματα. Η Samsung εκδίδει επίσης τέσσερις σημαντικές ενημερώσεις Android στις premium συσκευές της. Συγκριτικά, η Google και άλλες επωνυμίες παρέχουν τρεις ή λιγότερες σημαντικές ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος για επιλεγμένες συσκευές.

Ένας τέτοιος κανονισμός θα μπορούσε να αναγκάσει τις εταιρείες να διαθέσουν μεγαλύτερες ενημερώσεις όχι μόνο για τα ναυαρχίδα τους τηλέφωνα, αλλά και για τις λιγότερο premium, οικονομικά συσκευές που συνήθως δεν λαμβάνουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ενημέρωσης από τους κατασκευαστές.

Τα σχέδια κανονισμών υπαγορεύουν επίσης ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας μιας συσκευής «δεν θα επιδεινώνεται μετά από ενημέρωση λογισμικού λειτουργικού συστήματος ή ενημέρωση υλικολογισμικού όταν μετράται με το ίδιο πρότυπο δοκιμής που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη δήλωση συμμόρφωσης». Δηλώνουν επίσης, “Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή απόδοσης ως αποτέλεσμα της απόρριψης της ενημέρωσης, εκτός από λογισμικό εφαρμογών τρίτων.”

Επέκταση της διάρκειας ζωής των τηλεφώνων

Σε άλλο σημείο, το προσχέδιο κανόνων προτείνει ότι τα smartphone και τα tablet που πωλούνται στην περιοχή της ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν ανταλλακτικά, όπως μπαταρίες, οθόνες, κάμερες, θύρες φόρτισης και άλλα, διαθέσιμα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Το προσχέδιο σημειώνει, «οι συσκευές αντικαθίστανται συχνά πρόωρα από τους χρήστες και, στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους, δεν επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται επαρκώς, οδηγώντας σε σπατάλη πόρων». Η παράταση της ζωής τους από δύο σε τρία χρόνια σε πέντε χρόνια θα ήταν σαν να βγάζετε εκατομμύρια αυτοκίνητα από το δρόμο, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρώπη πρωτοπορεί για τους κανονισμούς για smartphone τον τελευταίο καιρό. Η περιοχή ψήφισε πρόσφατα νόμο που απαιτεί από όλα τα smartphone να διαθέτουν φόρτιση USB-C έως το 2024. Οι πιο πρόσφατοι προτεινόμενοι κανονισμοί είναι ακόμη πιο επιθετικοί και θα μπορούσαν να αλλάξουν θεμελιωδώς το τοπίο των τηλεφώνων Android εάν εγκριθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συλλέγει επί του παρόντος σχόλια σχετικά με τα σχέδια κανόνων. Ορισμένες από τις προτάσεις θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους και οι περισσότερες από αυτές θα εγκριθούν 12 μήνες μετά την έγκρισή τους.

Γουστάρεις περισσότερο Techaholic? Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε Facebook, Instagram, Youtube και Tik Tok

- Advertisement -

Must Read