Καταλάθος ένα βήμα πιο κοντά σε μια μπαταρία που δεν χαλάει!

- Advertisement -

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine έχουν εφεύρει υλικό μπαταρίας με βάση νανοσύρμα που μπορεί να επαναφορτιστεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε μια μπαταρία που δεν θα χρειαζόταν ποτέ αντικατάσταση. Το πρωτοποριακό έργο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικές μπαταρίες με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για υπολογιστές, smartphone, συσκευές, αυτοκίνητα και διαστημόπλοια.

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν εδώ και καιρό να χρησιμοποιήσουν νανοσύρματα στις μπαταρίες. Χιλιάδες φορές πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα, είναι εξαιρετικά αγώγιμα και διαθέτουν μεγάλη επιφάνεια για την αποθήκευση και τη μεταφορά ηλεκτρονίων. Ωστόσο, αυτά τα νήματα είναι εξαιρετικά εύθραυστα και δεν αντέχουν καλά στην επαναλαμβανόμενη εκφόρτιση και επαναφόρτιση ή στην ποδηλασία. Σε μια τυπική μπαταρία ιόντων λιθίου, διαστέλλονται και γίνονται εύθραυστα, γεγονός που οδηγεί σε ρωγμές.

Οι ερευνητές της UCI έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα επικαλύπτοντας ένα χρυσό νανοσύρμα σε ένα κέλυφος διοξειδίου του μαγγανίου και περικλείοντας το συγκρότημα σε έναν ηλεκτρολύτη κατασκευασμένο από γέλη τύπου πλεξιγκλάς. Ο συνδυασμός είναι αξιόπιστος και ανθεκτικός στην αστοχία.

Η επικεφαλής της μελέτης, η υποψήφια διδάκτορας της UCI Mya Le Thai, κυκλοφόρησε το ηλεκτρόδιο δοκιμής έως και 200.000 φορές σε διάστημα τριών μηνών χωρίς να ανιχνεύσει καμία απώλεια χωρητικότητας ή ισχύος και χωρίς να σπάσει κανένα νανοσύρμα.

«Η Mya έπαιζε τριγύρω και επικάλυψε όλο αυτό το πράγμα με ένα πολύ λεπτό στρώμα γέλης και άρχισε να το κυκλώνει», είπε ο Penner, πρόεδρος του τμήματος χημείας του UCI. «Ανακάλυψε ότι μόνο με τη χρήση αυτού του τζελ, μπορούσε να το κυκλώσει εκατοντάδες χιλιάδες φορές χωρίς να χάσει καμία χωρητικότητα».

«Ήταν τρελό», πρόσθεσε, «γιατί αυτά τα πράγματα συνήθως πεθαίνουν με δραματικό τρόπο μετά από 5.000 ή 6.000 ή 7.000 κύκλους το πολύ».

Γουστάρεις περισσότερο Techaholic? Για να μην χάνεις τα νέα μας ακολούθησε μας στο Google News, αλλά και σε Facebook, Instagram, Youtube και Tik Tok

- Advertisement -

Must Read