Monday, January 25, 2021

Ghost of Tsushima – Review

- Advertisement -

Ενα φαντασμα από τα παλιά έρχεται να αναστατώσει τις μέρες και νύχτες σας. Φυσικά μιλάμε για το νέο παιχνιδι Ghost of Tutshima που είναι διαθέσιμο μόνο στο PS4. Με το που βλέπω το λογότυπο του PS4 exclusive λέω εδώ είμαστε. Τρελαίνομαι για τα exclusive της κονσόλας αφου ξέρω ότι πάντα πέφτει πολλή δουλειά απο τους developers και τα storyline είναι φανταστικά και πολύ μελετημένα.  Χωρίς πολλά πολλά ξεκινώ το παιχνίδι και είμαι έτοιμος να απολαύσω το μεγαλείο του.

Έξω από ‘δώ Μογγολοι

Το παιχνιδι ξεκινα με την εισβολή των Μογγόλων σε ενα μικρό νησάκι ονόματι Tsushima. Από την πρώτη κιόλας σκηνή της άφιξης των Μογγόλων έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό. Τα γραφικά είναι εντυπωσιακότατα και το παιχνίδι φαινεται να εκμεταλλεύεται όλη την δυναμικότητα που προσφέρει η παιχνιδοκονσόλα. Και εκεί που λέω πως τελειώνει το cutscene και η ποιότητα γραφικών θα πέσει το παιχνίδι με βάζει στο παιχνίδι απότομα και καταλαβαίνω ότι αυτες οι cinematic σκηνές είναι μέρος του gameplay και όχι ξεχωριστά φιλμάκια.  Για να μην σας κουράζω άλλο με τον ενθουσιασμό για τα γραφικά ας προχωρήσουμε στην ιστορία του παιχνιδιού. 

Στην αμέσως επόμενη σκηνή γνωρίζουμε τον πρωταγωνιστή του παιχνιδιού τον Jin Sakai ενας σαμουράι που μάχεται στο πλάι του θείου του και τοπικό άρχοντα Shimura για να προστατεύσει το νησί από τους εισβολείς. Παρά τις προσπάθειες του Jin και Shimura η μάχη χάνεται και εκεί ξεκινά η περιπέτεια μας. Ο κύριος ανταγωνιστής μας είναι ο Khotun Khan επικεφαλής του στρατού των Μογγόλων ο οποίος παίρνει αιχμάλωτο τον θείο μας με σκοπό να πείσει τον λαό της Tsushima να υποταχθεί στις δυνάμεις του. Ο Jin από την άλλη τραυματίζεται στο πεδίο μάχης και ανακτά τις αισθήσεις του πολύ αργότερα. Μέρος της αποστολής μας είναι να  καταστρώσουμε σχέδια για την απελευθέρωση του θείο μας, να επιστρατεύσουμε δυνατούς πολεμιστές και να αντιμετωπίσουμε την εχθρική εισβολή. 

Με λίγα λόγια αυτή είναι η ιστορία του παιχνιδιού. Αυτό όμως που θα ήθελα να σταθώ είναι η αυθεντικότητα που εκπεμπει το παιχνίδι. Αντίθετα με οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι η ιστορία είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Παρόλο που οι developers θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα ψεύτικο τοπίο, χρησιμοποιήσαν το Tsushima το οποίο όντος υπάρχει και εξιστορούν πραγματικά γεγονότα για την εισβολή των Μογγόλων σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Έτσι μαθαίνεις και λίγο ιστορία καθώς απολαμβάνεις το παιχνίδι. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Για να δείτε πόσο πιστοί είναι οι developers με τον χαρακτήρα του παιχνιδιού, σας δίνουν την επιλογή οι χαρακτήρες να μιλούν στα Ιαπωνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Παιδιά εγώ αυτό επέλεξα και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα για να νιώσετε πραγματικά σαν σαμουράι 13ου αιώνα. Για όσα αλάνια είναι φίλοι των anime και της Ιαπωνικής κουλτούρας καταλαβαίνουν τον ενθουσιασμό μου. 

Ο θρύλος του Tsushima

Έχω ξοδέψει αμέτρητες ώρες σε αυτό το παιχνίδι την τελευταία εβδομάδα και πρέπει να δηλώσω ότι το χάρηκα ιδιαίτερα. Η κυρίως πλοκή με κρατούσε σε αγωνία συνεχώς σε συνδυασμό με τα side tales (που είναι αρκετά) το παιχνίδι δεν έχει τελειωμό! Έτσι συμβουλή μου είναι να το ξεκινήσετε μόνο εάν έχετε άπλετο χρόνο στη διάθεση σας γιατί θα σας τραβάει να το τελειώσετε συνεχώς. 

Στην κυρίως πλοκή ο χαρακτήρας προσπαθεί να χτίσει τον θρύλο του φαντάσματος της Tsushima χτυπώντας τον εχθρό είτε καταμέτωπο είτε στο σκοτάδι. Έτσι απελευθερώνοντας διάφορες περιοχές και ξεδιπλώνοντας τον χάρτη ο θρύλος γύρω από τον μυστηριώδη πολεμιστή που πολεμάει πιστός για την απελευθέρωση της Tsushima μεγαλώνει και προκαλεί φόβο στον αντίπαλο στρατό. 

Κατά την διάρκεια των αποστολών έχετε την δυνατότητα να αντιμετωπίσετε το εχθρό με δύο διαφορετικούς τρόπους, σαν ronin μεσα στις σκιές ή σαν υπερήφανος σαμουράι. Για παράδειγμα ο σωστός και περήφανος σαμουράι αντιμετωπίζει τους εχθρούς με το λεγόμενο standoff που είναι μια μονομαχία με τους εχθρούς που μας προσεγγίζουν.  Η μονομαχία αυτή θα καθορίσει την πορεία της συγκεκριμένης μάχης αφου εάν καταφέρετε να εξαπολύσετε το σωστό χτύπημα θα ξεκληρίσετε τον πρώτο αντίπαλο αλλά εάν όχι θα ξεκινήσετε την μάχη με απώλεια στο health σας. Μέσα από την ιστορία θα δείτε αναδρομές στο παρελθόν που εξιστορούν την εκπαίδευση του Jin ως σαμουράι στο πλάι του θείου του. Εκεί έμαθα και αγάπησα την ιδεολογία των  σαμουράι και πόσο περήφανοι πολεμιστές είναι. Έτσι φυσικά και εγώ σαν πιστός σαμουράι επέλεξα να έρχομαι αντίπαλος κατα μέτωπο και όχι σαν  ύπουλος δολοφόνος. Εσείς μπορείτε να διαλέξετε την φιλοσοφία που σας αρέσει και να πορευτείτε με αυτή. Αυτή είναι και η ομορφιά του παιχνιδιού παιδιά. Η κάθε δράση σας θα έχει και μια αντίδραση. Το παιχνίδι σου δίνει την αίσθηση ότι οι επιλογές σου έχουν συνέπειες και η ιστορία βασίζεται στις δικές σου επιλογές αλλά δεν είναι έτσι. 

Στην κόψη του κατάνα

Όσοι δεν μπορούν τα αίματα πρέπει να παρακάμψουν τον συγκεκριμένο παιχνίδι. Παιδιά υπάρχει πολύ αίμα στο παιχνίδι. Η λεπίδα του Jin θα λερωθεί πολλές φορές και όπως ανέφερα και παραπάνω τα γραφικά είναι καταπληκτικά οπόταν θα δείτε τα πάντα θέλετε δεν θέλετε. Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα. 

Ένα οικείο σύστημα levelling θα δουν όσοι είναι οικείοι με τα RPG παιχνίδια (βλέπε God of War και Spiderman). Όσο περισσότερο αίμα χύνεται τόσο ψηλώνει ο δείκτης του Legend of Ghost που μας δίνει technique points τα οποία μπορούν να ξοδευτούν για την απόκτηση καινούργιων τεχνικών και stance. Οι ποικιλία είναι τεράστια παιδιά. Όρεξη να έχετε και θα μπορέσετε να τα εξερευνήσετε όλα. 

Επίσης με την πάροδο του παιχνιδιού θα έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε δύο τόξα, δύο σπαθιά, διάφορα είδη βελών τα μοναδικά ghost weapons και το blowgun. Σαν ghost weapons  υπάρχουν διαθέσιμα τα γνωστά kunai και τα πιο θανάσιμα sticky bombs. Το κάθε όπλο έχει και αρκετές αναβαθμίσεις που μπορούν να γίνουν με ανταλλαγμα πρώτων υλών που συλλέγεται από την περιπλάνηση σας στην Tsushima.  Όσον αφορά την πανοπλία οι λεπτομέρειες που έχουν είναι φανταστικές και οι επιλογές πολλές. Η κάθε πανοπλία σου δίνει και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του πολεμιστή μας. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά stance όπου το καθένα έχει πλεονέκτημα σε συγκεκριμένους αντιπάλους, για παράδειγμα το Wind stance έχει πλεονέκτημα απέναντι σε αντιπάλους με λόγχες. 

Όπου φυσάει ο άνεμος

Για να είμαι ειλικρινής στα αρχικά στάδια του παιχνιδιού μου θύμιζε πάρα πολύ το Assassin’s Creed. Δεν θέλω να ακουστεί αυτό σαν κακό. Η συγκεκριμένη σειρά παιχνιδιών έχει το δικό της χαρακτήρα και το Ghost of Tsushima νομίζω πήρε αρκετά καλά χαρακτηριστικά από αυτήν αλλά τράβηξε την δική του γραμμή για το δικό του χαρακτήρα. Έχει στοιχεία parkour και αναρρίχησης αλλα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι η ιππασία που θυμίζει κάτι από Red Dead Redemption 2. Μην σας ξεγελά αυτό όμως. Το παιχνίδι θα σας εκπλήξει ακόμα και εδώ αφού το περιβάλλον αλληλεπιδρά με την ταχύτητα του αλόγου,  δίνοντας υπόσταση ακόμα και στα δέντρα και όλο περιβάλλον. 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι ο άνεμος. Θα πρέπει να τον θεωρείτε ως πιστό σύμμαχο σας αφου θα σας καθοδηγήσει πολλές φορές σε σημεία που πρέπει να ανακαλύψετε,  νέες περιοχές ή στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε την πλοκή.  Άρα στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να πηγαίνετε όπου φυσάει ο άνεμος! Άλλα διασκεδαστικά στοιχεία του παιχνιδιού είναι η εξιχνιάσει σκηνών εγκλήματος που θυμίζει κάτι από ταινίες ντετέκτιβ. Έτσι μην νομίσετε ούτε στιγμή πως το παιχνίδι θα σας προσφέρει μόνο συγκεκριμένες απολαύσεις. Το παιχνίδι θα προσπαθήσει να ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό παίκτη. 

Το μόνο θέμα που είχα γενικά με το παιχνίδι είναι η κάμερα, η οποία πολλές φορές είναι πολύ κοντά στο Jin και επηρεάζει την απόδοση μου στις μάχες με πολλαπλούς αντιπάλλους. 

Ένας θρύλος γεννιέται

Για να θεωρηθείτε ώς σωστός σαμουράι και να απελευθερώσετε τον λαό σας από τους αντιπάλους Μογγόλους θα χρειαστεί περίπου 30 ώρες παιχνιδιού. Μετά από τόσες ώρες θα δείτε ότι το αθώο αγόρι που πολέμησε πλαι στο θείο του στην αρχή του παιχνιδιού δεν έχει καμία σχέση με το τρομακτικό φάντασμα της Tsushima που σπέρνει την φρίκη στο τέλος. Μην στεναχωριέστε όμως, αυτή είναι μόνο η διάρκεια που χρειάζεται για να ξεκληρισουμε το στρατό του Khotun Khan. Με την ολοκλήρωση της κύριας ιστορίας θα έχετε ακόμα αρκετές ώρες διασκέδασης ολοκληρωνοντας τα side tales. Όταν τα τελειώσετε όλα θα νιώσετε ότι είδατε μιά πολύ μεγάλη ταινία για τους σαμουράι και την Tsushima, τόσο απιστευτος είναι ο ανοιχτός κόσμος του παιχνιδιού και η πλοκή!

Πάντως εγώ με το που τελειωσα το παιχνίδι ξεκίνησα την ιστορία ξανά με το Kurosawa mode. Αυτό το mode είναι ένας φόρος τιμής στον θρυλικό Akira Kurosawa και δίνει αίσθηση ότι ολόκληρο το παιχνίδι γυρίστηκε από τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Μην γελιέστε ότι είναι απλά ένα ασπρόμαυρο φίλτρο που αλλάζει μόνο τα χρώματα. Είναι ένα mode που δίνει την αίσθηση ενός εντελώς διαφορετικού παιχνιδιού με μια αύρα Ιαπωνικού φίλμ. Άρα εμείς παιδιά θα τα πούμε μετά από μια εβδομάδα. またね!

Ευχαριστούμε τη Sony Playstation Cyprus για τη χορηγία του τίτλου.

Για να μην χάνεις τα Νέα μας ακολούθησε μας στο Google News.

- Advertisement -

Must Read